
اهدافی که برای خود تعیین می کنید باید از ۵ ویژگی برخوردار باشند که از آن ها به عنوان SMART یاد می شود. هر کدام از این حروف نشانهی یکی از این ویژگیهاست:
Simple (سادگی)
اولین ویژگی ای که در تعیین هدف باید مدنظر قرار گیرد، ساده بودن آن است. اهداف تعیین شده باید ساده، روشن و قابل درک باشند. «امروز چند صفحه از کتاب ادبیات فارسی را میخوانم» نمونه ای از یک هدف مبهم است و«امروز از صفحه ی ۱ تا صفحه ی ۱۰ کتاب ادبیات فارسی را می خوانم»، هدفی روشن و ساده است.
Measurable (قابلیت اندازه گیری)
اهداف باید به گونه ای تعیین شوند که قابل ارزیابی و اندازه گیری باشند و بتوان میزان دست یابی به آن را ارزیابی کرد.
نمونه اهداف غیر قابل اندازه گیری
می خواهم رابطه معنوی خوبی با خدا داشته باشم
می خواهم انسان موفقی باشم
می خواهم زندگی عاشقانه ای داشته باشم
می خواهم وضع مالی خوبی داشته باشم
میزان رابطه، موفقیت، عاشقانه بودن، وضع مالی مورد نظر در این اهداف و زمان رسیدن به آنها در این مثال ها روشن و قابل اندازه گیری نیست.
Based Action (عملیاتی بودن)
برای رعایت این اصل باید یاد بگیرید که از فعلهای عملی و قطعی در تعیین هدف بهره بگیرید. مثلا «تا روز شنبه (تاریخ دقیق) ساعت ده صبح، بر روی تستهای عربی کار میکنم، نقاط ضعفم را برطرف میکنم تا نمرهی بالاتری نسبت به آزمون قبلی کسب کنم».
Realistic (واقع بینی)
در تعیین اهداف خود واقعبینانه عمل کنید. اگر شما در حفظیات استعداد و توانمندی داشته و کارشناسی جامعه شناسی دارید، ترسیم هدف “دکترای فیزیک هسته ای” برای شما یک هدف غیر واقع بینانه است. اهداف غیر واقع بینانه در نهایت باعث از بین رفتن انگیزش و ناکامی فرد می شود.
Time limited (تعیین محدوده زمانی)
هدف از تعیین محدوده زمانی این است که شما بتوانید به طور نسبی زمان موفقیت و میزان دسترسی به اهداف را ارزیابی کنید. برای این امر میتوانید اهداف بزرگ خود را به اهداف کوچکتر تقسیم کنید. مثلا مرور کل کتاب را به مرور تک تک درسها و مباحث آن تقسیم کنید و یا موفقیت در آزمون سراسری را به موفقیت در آزمونهای آزمایشی تقسیم کنید.